hasfájós baba masszázs
Almási Zsófia babamasszázs oktató
Methamorphosis meseterapeuta
Ayurvédikus Babamasszázs oktató
Marketing-menedzser
baba-mama

8 fontos dolog, ha a babádnak fáj a hasa

Szülőként sok mindent megpróbálunk, hogy segítsük gyerekeinket, ha fáj nekik valami. Anyaként ösztönösen tudjuk, hogy a simogatással, masszázzsal a szeretetünk kifejezése mellett segíthetünk is a babánknak, ha fáj a hasa.

A gyerekeim hasfájós babák voltak hosszan. Sok mindent megpróbáltam náluk: masszíroztam (akkor még csak könyvből, az ájurvédikus babamasszázst nem ismertem), tornáztattam őket, hasfájós csöppet alkalmaztam, illóolajos hasfájás elmulasztó olajat használtam és nem folytatom a listát, mert hosszú lenne.

Ma már tudom, hogy az ájurvéda szerint a babák hasfájása tipikusan levegő típusú probléma, amit olajos masszázzsal, táplálkozásunkkal és főleg nyugalmunkkal segíthetünk, hogy rendeződjön.

Nézzük a gyakorlatban hogyan is néz ki ez!

  1. A meleg olaj (100% tisztaságú, hidegen sajtolt növényi) segít ellazulni, ezért az olajat melegítsd fel egy kicsit a radiátoron vagy vízfürdőben. Először mindig a tenyeredbe önts belőle, hogy ellenőrizhesd a hőmérsékletét (a kezednél kicsit melegebb lehet).
  2. A hason az óramutató járásával megegyező irányban írj ujjaiddal kis köröket a köldök körül, majd egyre nagyobb körben simíts. Azután térj vissza a kiinduló kis körhöz. A mozdulat tágul, majd szűkül! Ismételd többször!
  3. A fenti módon finoman kopogtasd, rezegtesd a has falát.
  4. Lapátoló, váltott kezes simítást végezz tenyereddel a mellkas aljától indulva, a bordakosár alól, a has alsó részéig. Tenyereid a baba hasára nézve merőlegesen fekszenek.
  5. Tipp: Bal kezeddel tegyél egy teljes kört a köldök körül az óramutató járásával megegyező irányban. A jobb kezeddel félholdat rajzolj a baba hasára, ha odaképzelsz egy órát, akkor 9-3 óra között. A két mozdulat folyamatosan követi egymást.
  6. A baba hasára „rajzolj” ujjaiddal egy nagy nyomtatott I betűt, ahol a leszálló vastagbél van (a baba bal oldala). Majd egy nagy nyomtatott L betűt „rajzolj” fordítva, úgy hogy a bordakosár alatt kezdd a mozdulatot vízszintesen a baba jobb oldalától a bal oldala felé (haránt vastagbél) és a leszálló vastagbélnél fejezd be. Végül egy nagy nyomtatott U betűt „rajzolj” fordítva, úgy hogy a baba jobb oldalán kezdd alulról felfelé (felszálló vastagbél), a bordakosár alatt folytasd vízszintesen (haránt vastagbél) és a leszálló vastagbélnél fejezd be.
  7. Táplálkozásoddal is segíthetsz, ha szoptatod babádat. Segít, ha inkább meleg, szaftos ételeket eszel. A gabonapelyheket (müzli) ne fogyaszd nyersen, inkább főzd meg kásának.
  8. A nyugalmad sokat segít!

Nyugodtnak lenni szerintem ilyenkor a legnehezebb. Az segíthet a nyugalmadhoz, hogy tudod megtetted, amit tudsz. Segítettél, ahogy tudtál. Tudod, hogy el fog múlni ez a fájás. De ha még mindig szívettépően sír a gyereked, akkor is tudd, hogy ezzel nem azt jelzi, hogy rossz anya vagy. Ha ekkor is meg tudod őrizni a bizalmadat magadban, az növeli a nyugalmad. Ha nyugodt vagy, akkor működik az intuíciód, kreativitásod, ami segít, hogy rátalálj új utakra, megoldásokra, ami segíthet a gyerekednek és neked is.

Kívánok nektek sok örömteli, masszázsos együttlétet!