stresszoldás, magas vérnyomás, gyógyszermentesen, Dr. Bükki Tamás, jógaterápia
Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
jóga-gyakorlata

8 fontos, könnyű gyakorlat stressz oldásra és magas vérnyomásra

Itt most konkrét gyakorlati útmutatást szeretnék Neked adni. Pár igen egyszerű ám nagyon hatékony gyakorlatot válogattam össze a jóga hatalmas tárházából.

A (di)stresszről, a magas vérnyomás okáról, és az egészséghez vezető utadon betöltött fontos szerepéről már korábban írtam a Hogyan gyógyíthat meg Téged a magas vérnyomás? c. blogomban. Javaslom, olvasd el ezt, ha fontos számodra, hogy értsd az okokat. Remélem, inspirál majd; és úgy döntesz, hogy rászánod magad, és elindulsz a gyógyulás örömteli útján!

A gyakorlatok könnyűek, ugyanakkor nagyon hatékonyak, és 15-20 perc alatt elvégezhetők. Pozitív változást akkor hoznak majd Neked, ha naponta kétszer elvégzed ezeket.

Igen, napi kétszer. Reggel, miután felkeltél, és délután ill. este, miután hazaértél a munkából. A gyakorlatok akkor lehetnek csak a hasznodra, és hozhatnak jelentős és örömteli változást, ha napi rendszerességgel, és kitartóan, legalább 3-4 hónapig végzed ezeket. Ez a kitartó és következetes törekvés (tapasz), valamint a pozitív hozzáállás kulcsfontosságú.

Mielőtt belekezdenél, még 3 igen fontos dolog

Csak olyan mértékben végezd a gyakorlatokat, hogy az ne okozzon sem fájdalmat, sem rossz közérzetet (pl. szédülést)! Ha ilyet tapasztalsz, állj le a gyakorlatokkal, várj egy kicsit, míg rendeződsz, és kezdd újra, benső figyelemmel, szeretettel, szelíden! Lépésről lépésre tud csak az állapotod változni. Ha ezt a folyamatot sietteted, a gyógyulás útján visszafele lépsz majd. Ezért legyél türelmes önmagadhoz!

Ha bármilyen más krónikus betegséggel (pl. ízületi gyulladás, veseproblémák, szívproblémák, stb.) küzdesz a magas vérnyomás mellett, mindenképpen keress fel egy tapasztalt és hozzáértő jógaoktatót vagy jógaterapeutát, hogy a Neked segítő gyakorlatokat pillanatnyi helyzetedhez igazíthassa!

Mivel terápiás gyakorlatokról van szó, különösen fontos, hogy üres gyomorral végezd ezeket, ezért az étkezést követően ajánlott 3 órát várni. Ezért is ideális a reggeli előtti és vacsora előtti időszak a gyakorlásra.

És akkor lássuk végre azokat a gyakorlatokat! J.

Az első gyakorlat aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszert, és így elkezdi oldani az izmok feszültségeit.

1.) Feküdj a hátadra, és végezz hasi légzést

Helyezkedj el egy szőnyegen, háton fekve. Húzd fel a lábakat, a talpak legyenek a talajon! A derekadat simítsd le a talajra. Hunyd be a szemed, és tedd a kezeidet a hasadra úgy, hogy az ujjbegyek érintsék egymást. Érezd, hogy belégzésre a hasad finoman emelkedik, kilégzésre visszasüllyed. Maradj benne 2 percig!

A következő két gyakorlattal a nyaki stressz zóna feszültségeit oldod fel.

Az ülő gyakorlatokhoz ülj egy alátétre (pl. egy tönköly ülőpárna) egyenes háttal, és nyisd szelíden a mellkasod! Ülj egyenesen! És lazítsd el a tested! Lazítsd el az arcod! Ha nem tudsz a földön ülni, a gyakorlatok egy részét széken ülve is végezheted. Ilyenkor arra vigyázz, hogy a szék ülőkéjének első felén ülj csak, talpaid legyenek a talajon, és ne támaszkodj a támlának. Tartsd a hátad egyenesen, kezek legyenek a combtőnél!

2.) Fejkörzés

Kilégzésre hajtsd előre a fejed. Majd belégzésre jobbra indítsd a fejkörzést! Amikor hátra ér a fejed, kezd a kilégzést. Figyelmed tartsd a nyakon, és a légzésen. Belégzés: lassan hátra, kilégzés: előre jön a fej. Végezz 10 kört! Majd a másik irányba is 10 lassú kört.

3.) Könyök körzés

Egyenes háttal ülj, és ujjaiddal érintsd meg a vállad, engedd le a könyököd! Majd kilégzésre zárd magad előtt a könyököket, picit hajolj rá. Majd belégzésre vidd magad előtt a könyököket felfelé, és hátra, majd kilégzés engedd le hátul! Végezz 10 nyugodt kört! Fontos, hogy dolgozz a könyökökkel, és érzed, ahogy dolgozol a vállízülettel, érezd, ahogy nyílik és záródik a lapocka és megmozdul a mellkas. Majd végezz 10 kört az ellenkező irányba is!

A következő két gyakorlattal a kéz és lábfej kis artériáinak feszültségeit oldod fel, és ezzel segíted a szíved munkáját.

4.) Kézfej átmozgatás

Nyújtsd előre vállmagasságban a kezeket! Nyisd szét teljesen az ujjakat! Majd kilégzésre emeld az ujjakat, mintha a tenyeredet egy falnak nyomnád! Gyakorolhatod úgy is, hogy valóban egy falhoz nyomod a tenyered. A kulcs az, hogy az ujjakat jól nyisd terpeszbe, dolgozz a kézfejekkel! Tartsd ezt 5 lassú ki-be légzésig, majd nyújtsd belégzésre a kézfejed, és hajtsd felfelé a kézfejet és ujjaid! A csuklóval tolj most erősen előre, miközben a kézfejet lefeszíted, és nyitod az ujjakat! Tolhatod a kézhátat most is egy falhoz! Maradj benne 5 lassú ki-be légzésig! Ismételd még kétszer!

Majd rázd a kezeket pár másodpercig, mintha vizes lenne. Tedd a combodra, és figyeld az érzeteket!

5.) Lábujjak átmozgatása

ülj nyújtott lábbal, csípő széles terpeszben! Hátad mögött támaszkodj a kezekkel, és nyisd a mellkasod! Figyelmed vidd a lábfejre, és kilégzésre szorítsd, hajlítsd a lábujjakat, belégzésre tárd szét a lábujjakat! A gyakorlathoz vedd le a zoknit! Végezz 10 kört!

6.) Lábfej körzés

Zárd a lábakat, bokákat! Figyelj, hogy tartsd a hátad egyenesen, mellkasod kinyitva! Majd zárt lábbal kezdj el nyugodt, lassú köröket írni a lábfejjel! Belégzésre hátra, kilégzésre előre! Végezz 10 kört jobbra, 10 kört balra!

Utána figyeld az érzést a bokában, lábfejben pár másodpercig!

A következő gyakorlat hűti a homloklebenyt, segít elengedni a problémákat, kitisztítja a fejet. Segíti a nyugodt és pihentető alvást is.

7.) Sasankászana, nyúltartás

Helyezkedj el sarokülésben! Tegyél magad elé egy hengerpárnát, vagy összehajtogatott takarókat. Hajolj előre, és tedd le a homlokod felső felét a párnára. Kezek is a párnán (vagy takarón).

Lazulj bele! És nyugodt hasi légzéssel maradj benne 5 percig! Figyeld közben, mi jelenik meg benned! Maradj mindennek szemlélője! Ha elvisznek a gondolatok, térj vissza a testérzetek figyeléséhez!

A következő kulcsfontosságú gyakorlat feloldja a mentális és érzelmi feszültségeket, és energiával tölt fel.

8.) Uddzsáji-pránajáma, avagy pszichikus-légzés

Ülj egyenes háttal. Nyisd a mellkast szelíden! Lélegezz ki teljesen, majd kezdj könnyedén, de lassan belélegezni, amíg kellemes, majd kezdj lassan kilélegezni. Legyen ugyanolyan hosszú a belégzés, mint a kilégzés (1:1 arányú ki-be légzés)! Lassíts, de csak addig, hogy légszomj ne jelentkezzen! Finom hortyogó hanggal lélegezz ki-be, ún. hangszál rés szűkítéssel. Ez a torok finom összehúzása, ami segít lassítani a légzést és a légzésnek sustorgó hangot ad. Így lélegezz 1:1 arányú ki-be légzéssel 5 percig! Érezd minden kilégzésnél, hogy közben elengeded a feszültségeidet!

Itt is ülhetsz alátéten vagy széken.

Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy önmagában ez a lassított légzés jelentős mértékben képes helyrehozni a magas vérnyomást, mert kioldja a mélyen fekvő feszültségeket a testedből és elmédből.

Váljon a gyakorlás egészségedre, örömödre! És ha kérdésed van, bátran keress meg!

Ezt a gyakorlatsort nyomtatóbarát formában innen töltheted le.

Komplex, magas vérnyomás jógaterápiás online VIDEÓ tanfolyamot állítunk össze, mely még hatékonyabban segít, hogy meggyógyulhass.