betegségek nagy frésze elkerülhető
Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
személyes, filozófikus

A betegségek nyolcvan százaléka elkerülhető

Megkeresett Révuti Norbert újságíró, így született életem első interjúja. Hú! Merész kérdései voltak. Igyekeztem egyszerűen, befelé figyelve válaszolni. A cikk a Verőcei Tükör 2018. márciusi számában jelent meg. 

Részletek a cikkből:

Végső elkeseredését döbbenetes istenélmény követte, így aztán fizikus lett, majd jógázni kezdett és tanítani – többek között Verőcén. E látszólagos ellentmondásokkal tűzdelt életút tükrében kérdeztük Dr. Bükki Tamást tapasztalatairól, élményeiről, betegségről és gyógyulásról, a jóga és a meditáció sajátosságairól, valamint hatásairól. ...

- Hogyan jutottál el konkrétan a jógáig?

- Még doktoranduszként dolgoztam az egyetem és éppen zötyögtem a metrón a munkahelyem felé, mikor ráébredtem, hogy teljesen deprimált vagyok és nincs kedvem az egészhez. Hiába emlékeztettem magam, hogy mindezt én akartam, választottam és jártam végig. A tanszékünkön viszont dolgozott egy nyolcvanegynéhány éves néni, aki mindig jókedvűen jött-ment és tett-vett. Megkérdeztem, hogyan csinálja ezt. Azt felelte, úgy, hogy jógázik. Így kerültem akkor Kővári Katalinhoz, aki már több mint ötven éve nagy alakja a magyar jógaéletnek. Jó pár évig nála tanultam, aztán más mestereknél is. 

- A jóga nálad meditációt is jelent?

- Most már igen. Az általam tartott óráknak ez nyilván csak egy elenyésző része, hiszen hagyományos értelemben a meditáció a jóga hetedik lépcsőfoka, senki sem képes mindjárt azzal kezdeni. A jógaórákon olyan technikákat igyekszem átadni, amelyek segítségével az ember át tudja mozgatni magát és rendeződhetnek a hétköznapi problémái. Fontos, hogy ezek a viszonylag egyszerű gyakorlatok otthon is alkalmazhatóak; ellazítanak, feszültségoldó hatásúak. Amikor mindez jól megy, akkor lehet előhozni olyan technikákat, mint például a meditáció, ami egyfajta tartalmas csend állapotába való belépés. 

- Mit ad neked a jóga és a meditáció?

- Jól érzem magam tőle a bőrömben. És ha előjön valamiféle feszültség, vagy kialakulóban van mondjuk egy megfázás, akkor tudok mihez nyúlni, megvannak a megfelelő gyakorlatok. 

- El tudod kerülni a betegségeket?

- Előfordul, hogy megfázom, de sokkal ritkábban, mint mások. A jógik azt mondják, – és osztom a véleményüket – hogy a betegségek nyolcvan százaléka elkerülhető. A gyakorlatoknak nagy tárháza áll rendelkezésre és ezek nagyon hatékonyak. De ez csak az egyik része a dolognak. …

- Mit gondolsz a halálról? …”

A teljes cikket ide kattintva olvashatod.