jógaoktató
személyes, filozófikus

A csodaerők

Gondolatok Patanjali Függetlenséghez kapcsolódó jóga szútrái nyomán.

„Minden fejlődés és képesség már megvan mindenkiben.” /Swámi Vivékananda/

Néha megesik, hogy egy ember csodaerők birtokában születik. Erre mondja a jóga filozófia, hogy az ilyen ember egy született siddha, szó szerint olyan ember, aki – eljutott a sikerhez.
A jógik állítják, hogy ezek az erők megszerezhetők. Én is ebben hittem már lázadó tini korom óta. Kerültem azokat a spirituális utakat, melyek kizárólagosságukat hirdették, hiszek abban, hogy mindenki képes magas szintre fejleszteni és kiterjeszteni szellemi erőit, természetesen olyan mértékben, ahogy ő maga szeretné.

A test határtalan lehetőséggel bír, hogy kívülről tetszés szerinti sok erőt felfogjon.

Mert minden ember szellem valójában, csak egy része a végtelen erőhullámoknak. S ha így van, miért ne tarthatnánk testünket mindig olyan állapotban, amilyenben szeretnénk? 

„A jó és a rossz cselekedetek nem a közvetlen okai a természet változásainak, hanem csak a természet fejlődésének gátjait törik át, mint ahogy a gazda áttöri a gátakat, hogy a víz természete szerint lefolyjon.” – írja Patanjali  /Jóga Szútrák IV/3, Swami Vivekananda és Malik Tóth István fordítása/

 „ Minden fejlődés és képesség már megvan mindenkiben. A tökéletesedés az ember természete, csak megfelelő áramlása gátakba és akadályokba ütközik. Ha bárki képes eltávolítani a gátat, akkor a természet betódul. Ekkor az ember hozzájut azokhoz az erőkhöz, amelyek már az övéi.”

Ez az a természet, mely minket a tökéletesség felé hajt és végül mindenkit elvezet oda. 

Minden spirituális gyakorlat és minden erőfeszítés csak azt szolgálja, hogy elhárítsa a sorompót és engedje beáramlani a tökéletességet, melyre születésünknél fogva jogunk van, amely a lényegünk.

A jóga egy jól kidolgozott gyakorlatrendszer, ami hozzásegít bennünket ahhoz, hogy ezeket az akadályokat elhárítsuk és megnyilvánulhasson a belső természetünk.

Én célul tűztem ki magamnak, hogy a csodaerők szolgálatába állítom magam. Ez nem jelenti azt, hogy minden tettem sikerrel jár, és hogy természetfeletti erőm van. Sok nehézséggel kell nekem is megküzdenem, de történnek velem fizikailag is (!) megtapasztalható CSODÁK

Mondok egy példát: vágytam egy házra itt a közelben, a hegyen, az erdő mellett. Nem volt pénzem venni, egy lakást bérlek lent a faluban, nincs kertem. Olyan házat kerestem, amit gondozásért cserébe használhatok. És kaptunk egy ilyet. 3 szintes, erdő melletti, nagy kerttel, nem kell érte fizetnem, csak az energiát, amit elhasználok. És pont a mögöttem lévő hegyen van, 10 perc sétára. A lányt, aki a tulajdonos a jógán keresztül ismerem. Ő is ismeri a csodaerőket.

Az irány meghatározásával kell kezdeni. Bármilyen irányt is választunk, érdemes a jógát kisebb-nagyobb mértékben integrálni az életünkbe. Ezt anyukámtól tanultam.