Influenza járvány, félelem, koronavírus tények
Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
jóga alapok

Félelem-vírus és életerő-pajzs

Az élet szépsége épp akkor tárul fel, amikor képes vagy elfogadni, hogy az életed változik... A félelem azért jön eléd, hogy segítsen szembenézni a realitással, és az élet változásaival. /Swámi P. Prajnanananda/

Itt a koronavírus, és vele a pánik: egyre több embert látok maszkban rohangálni. Édesanyám pedig azzal állt elő, hogy mondjuk le a nyárra tervezett olaszországi utunkat! De ami igazán sokkolt: 10 éves kislányom azzal jött haza a suliból a minap, hogy ugye ha valaki megkapja a koronavírust, annak el kell majd költöznie ebből az országból?! 

Ennek az írásnak a célja, hogy tisztábban láthass, hogy felszállhasson a félelem köde; és egyben szeretnék megmutatni pár egyszerű eszközt is, amely egy igen erős pajzsot adhat Neked vagy akár a családodnak. 

Lássuk elsőként a tényeket – mert, ahogy a Buddha is mondta: szembe kell nézni a démonainkkal ahhoz, hogy túlléphessünk rajtuk.

koronavirus, influenza, természetes gyógyítás, jóga

Koronavírus - nézzünk szembe a tényekkel

 • A koronavírus (COVID-19) tüdőgyulladásos megbetegedést vált ki, mert a vírus a tüdőhólyagocskák sejtjeiben szaporodik; a sejt szétesik, és azon a helyen gyulladásos (gyógyulási) reakció indul el. A gyulladt területek kapillárisai nem tudnak megfelelően működni, és emiatt súlyos esetekben előfordulhat, hogy a jobb vérköri nyomás nagyon megnő, ami annyira terhelheti a szívet, hogy összeomlik a keringés. Hasonlóképpen támadja a tüdőt az influenza vírus is [1].

 • A betegség lefolyása alapján valószínűsíthető, hogy amikor kb. 75 ezer ember szervezetébe jutott be a koronavírus, a hivatalosan nyilvántartott fertőzések száma kb. 10 ezer volt, vagyis a fertőzöttek 85%-a tünetmentes maradt, vagy az enyhe tünetek miatt nem jelentkezett orvosnál [1].

 • A koronavírus esetén a halálozási arány időben és területileg igen eltérő (még Kínában is!), átlagosan 0.7-3.5%. [2]. Ezt az arányt azokra számítják, akik orvosnál jártak, és laborban azonosították a vírust, ill. vírusos tüdőgyulladást diagnosztizáltak náluk [3]. Tekintve, hogy a fertőzöttek kb. 85%-a tünetmentes, a tényleges halálozási arány kb. 0.1-0.5%.  A halálozások elsősorban az idős, legyengül vagy krónikus betegek körében fordulnak elő. [1] 

 • A vírusra nincs gyógyszer, és nem is lesz, mivel ugyanazt a sejt-anyagcserét használják, mint az emberi sejt, azaz csak az emberi sejtekkel együtt lennének elpusztíthatók. Oltóanyag kifejlesztése min. 2 év még gyorsított eljárások mellett is! Addig a vírusfertőzés várhatóan „kifullad” [1] – azaz kialakul a természetes védettség.

 • A vírus 1 méteres körzeten kívül nem képes fertőzni. A fertőzéssel szemben (a hivatalos orvosi vélemény szerint) a legjobb védekezés az alapvető higiéniai szabályok betartása és a gyakori kézmosás. [1] Sajnos a maszk nem akadályozza meg, hogy fertőzött legyél, csak azt, hogy ne add tovább.

Apropó, egy vicc:

Betolják a beteget a műtőbe. Az orvos, maszkkal az arcán fölé hajol, és ezt kezdi mondogatni:
- Nyugodj meg János, minden rendben lesz! Nyugodj meg János, minden rendben lesz! Nyugodj meg... 
Mire a beteg: - De doktor úr! Engem nem is Jánonak hívnak!
Erre az orvos: - De engem igen.

Félelem-vírusok, amelyek rést nyitnak a fertőzéseknek

Lássuk most, hogy mi történik, amikor a rémhíreket hallgatod a TV-ben, olvasod a neten. 

A „baj van!” gondolata mozgósítja a szimpatikus idegrendszert, ami összerántja az izmokat, artériákat, emeli a vérnyomást. Az agyalapi mirigy, mint az endokrin rendszer karmestere, stressz hormonokkal árasztatja el a szervezetedet, mint pl. kortizol és adrenalin. 

Az így kiváltott stressz reakció felkészíti a szervezetedet a menekülésre. Megtorpan az emésztés, és jelentősen csökken az immunrendszer aktivitása is, hogy legyen energiád menekülni. (De hová is menekülnél?)

Mi történik, ha újabb és újabb negatív mentális inger ér? Megerősödik, állandósul a félelem. Egyre inkább rárezonálsz majd azokra, akik hasonlóan félnek. Egyre inkább azokat az infókat fogod kihallani, ami a félelmedet igazolja majd. Ezt egyébként az ego nagyon szereti, ekkor éli át az izgalmat (adrenalin termelődik), ekkor éli meg, hogy most él csak igazán. Nem véletlenül játszik rá a média is. És mindeközben az immunrendszered persze egyre pocsékabb állapotba kerül.

Vagyis a koronavírus és más kórokozók előtt az elme-vírusok nyitják meg a szervezeted kapuit.

Fontos tudnod, hogy minden egyes lélegzetvétellel kórokozók milliárdjai lépnek a szervezetedbe. Ha maszkot veszel fel, akkor csak ennek úgy a tizedét, századát lélegzed be, ami még így is rengeteg. A szervezeted azonban annyira csodálatosan működik, hogy ezen kórokozóknak majdnem 100%-át kivédi. Azonban a félelemmel, pánikkal ennek a csodálatos pajzsnak a működését elképesztően lerontod. 

Ha pedig mindehhez mozgásszegény életmód, nehéz ételek (melynek emésztése sok energiát visz el), valamint túlhajtás és kevés pihenés, nulla stressz oldás járul, hát bizony sikerült kaput nyitnod a fertőzéseknek. 

Életerő-pajzs aktiválása

Mit tehetünk akkor?  Sokat. Vegyük sorba ezeket is:

 1. Teljesen felesleges a rémhíreket hallgatni. Kapcsold ki a TV-t! És tedd le a telefonod is. Nem kell válaszolni azonnal senkinek. Legyen meg a saját időd minden nap, amit magadra fordítasz! Megérdemelsz ennyit, megérdemled, hogy kiegyensúlyozott legyél. Sétálj, kirándulj, kertészkedj vagy jógázz! Szemlélődj! Végezz olyan tevékenységet, ami feltölt, és valóban kikapcsol. 

 2. Beszélgess a barátaiddal, méghozzá személyesen, hiszen a „barátkozz és beszélgess” stratégia elsősorban a nőknél fontos stresszoldó lehetőség.  (A csetelés a messengeren, watsApp-on keresztül ezzel szemben erős stresszfaktor).

 3. Minden nap szánj időt arra, hogy kioldd a napi stresszt! Ezt pl. az erdőben, aktív gyaloglással, vagy jógával, meditációval tudod megtenni. Különösen jó a nap végén egy felüdítő, pihentető relaxáció! Az ellazulási reflex aktiválása ugyanis oxitocin termelést vált ki, és ezáltal egy biológiailag vezérelt szeretet és örömhullámot ébreszt, mindez pedig csökkenti a kortizol stressz hormon hatását.

  életerő, koronavirus, influenza, természetes gyógymód, stressz

 4. Olyan ételeket egyél, amelyek könnyen emészthetők! Minél több zöldség, gyümölcs és főtt gabona, minél kevesebb hús és erjesztett/erjedő dolog (pl. cukor). Ne edd tele magad addig, hogy azt érzed, elnehezedtél. Időnként pedig add meg a testednek a böjt örömét, akár csak úgy, hogy 1-1 étkezést kihagysz.

 5. A benned ébredő örömre figyelj, hiszen az nő naggyá az életedben, amire a figyelmed fordítod – mondja P. Jogananda. Tehát tudatosan vedd észre magad körül a szépet! Az ég kékjét. A napfényt. Vagy a mosolyokat. Ez utóbbit kiválthatod azzal, ha valakire rámosolyogsz. 

Megérdemled, hogy jól legyél. Erős és egészséges. Így védheted ki a kórokozók majdnem 100%-át, ezzel az életöröm-pajzzsal. És ha mégis becsúszik az a kórokozó, hidd el, meglepően hamar regenerálódsz majd. 

Egy komplex jóga programot is összeállítottam, sok hasznos praktikával, és két komplett jóga óra video felvételével. Akár ez is sokat segíthet – a megelőzésben és a regenerálódásban egyaránt.  

koronavirus, influenza, természetes gyógyítás, jóga

Forrás: 

[1] Interjú Jankovics István virológus-mikrobiológussal, a WHO nemzeti influenza laboratóriumának vezető főorvosával, lásd itt  

[2] Tegyük rendbe: mennyire halálos a koronavírus? A portfolio cikkét lásd itt

[3] Nemzeti egészségügyi központ – koronavírus tájékoztatók, lásd itt.