Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
személyes, filozófikus

Felháborító!

Hogyan lehetek érzelmileg kiegyensúlyozott?

2. rész

„A konfliktus az élet és a fejlődés szerves része; tekinthetjük az “élet táncának”, amelyben mind a saját, mind a partnerünk szükségleteit felfedezhetjük és meghallhatjuk.” 
/Dr. Marshall Rosenberg/

Az előző részben az érzelmi stabilitást a jóga szempontjából vizsgáltuk. Mindezt érdemes az EMK (együttműködő, erőszakmentes kommunikáció) szemszögéből is megvizsgálni. Az EMK a jógikus kommunikáció művészete, mely igen fontos eszközt ad a kezünkbe ahhoz, hogy értsük és kezelhessük konfliktusainkat. 

Vegyük elő a korábbi példát, mert segít majd a megértésben. Felháborodok azon, hogy valaki bejön a jógaterembe, fogja magát, és leteszi a jóga matracát a helyemre, oda ahol mindig én szoktam lenni, ráadásul se szó, se beszéd!

Marshall Rosenberg, az erőszakmentes kommunikáció (EMK) atyja azt tanítja, hogy amikor azt mondom, hogy amiatt vagyok dühös, felháborodott, mert a másik ezt és ezt mondta vagy tette, ezzel nem kerülök ki a problémából, sőt elmélyítem azt. Ezért Marshall egy másik megközelítést ajánl:

1.) Vedd észre, mi az, ami történt! Válaszd le a megfigyeléseidtől az érzéseidet!  Pl. Arra a helyre tette le a jóga szőnyegét, ahová én szoktam tenni

2.) Vedd észre, milyen érzések ébrednek benned ennek kapcsán (tudatosság): Pl. felháborodottság van bennem. Tapasztalom az érzéseim, keresem őket, tudatosítom azt, ami épp most bennem van. 

Tévképzet az, hogy az érzéseinket a másik szavai és tettei okozzák!

3.) Az érzéseim forrása a saját hiányállapotom, amire a másik cselekedete, és a bennem felbukkanó érzés csak rámutat. Keresd meg ezt a hiányt, a hiányzó szükségletet vagy erőforrást!  Pl. amikor letette oda a jógaszőnyegét, bennem felháborodottság ébredt, mert tiszteletre van szükségem; és biztonságra. Térre. Ez a hely nekem egy biztonságos tér, ahol önmagamra figyelhetek

4.) Gondold végig, mit kérhetnél a másiktól (vagy önmagadtól), hogy a szükségleted kiteljesedhessen. Pl. kérhetem ezt: Megtennéd, hogy arrébb teszed egy kicsit a szőnyeged? Tudod, itt szoktam jógázni, és nekem ez a hely biztonságot ad. Ha itt lehetnék, tudod, könnyebben tudnék magamra figyelni.

Ha így teszel, túllépsz a szenvedést hozó elmeállapoton. 

Észreveszed, hogy nem az hozta létre a dühöt, haragot benned, amit a másik tett. Hanem saját hiányaid, amire az ő tette és az érzelmeid csupán rámutattak.

Már nem őt hibáztatod, vádolod! És épp ez az elengedés teszi lehetővé, hogy rátalálj a benned lévő szükségletre, és tudj tenni azért, hogy ez a hiány megszűnhessen, töltődjön. Sokszor már a szükséglet vagy erőforrás tudatosítása is elég. Figyelemre van szükségem. Megértésre. Együttérzésre. Önállóságra. Érzed ezeknek az „igéknek” az erejét?

Ha többet akarsz erről tudni, érdemes elolvasnod Dr. Marshall Rosenberg A szavak ablakok vagy falak v. Jónai Hava Útikalauz című remek könyveit. Vagy nézd meg Marshall elképesztő filmjét (van magyar felirat is!).

Szóval a jóga mellett sokat segíthet, ha Te magad otthonosabban mozogsz az érzések és erőforrások terén. Tedd magad számára aktívvá ezeket. Ezt segítendő ajánlom figyelmedbe ezt a remek EMK applikációt. Vagy szívből ajánlom a Kompátia kártyákat, melyet gyermekeimmel 4-5 éves koruktól használunk a családi konfliktusok rendezéséhez. Persze ezek is csak eszközök. Akkor adhatnak Neked, ha használni is kezded ezeket.