maszk és félelem helyett: jóga és egy olasz finomság
karma, maszk, karantén, jóga
Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
jóga alapok
személyesen

KARMAszk és ananász

avagy karantén végi gyors finomság jógával kisütve

Megvéd-e a maszk, és ha igen, mitől? Hogyan segített, hogy megtanuljak valami fontosat? Hogyan tett mindez kreatívvá, és milyen finomság született belőle?

Offline cipővásárlás, és mákos guba

A Párom és a kislányom végül rászánták magukat, hogy leutazzanak Budapestre cipőt vásárolni. A karantén 2 és fél hónapja alatt a lányom lábáról ugyanis minden cipő lerongyolódott. Az online cipővásárlásból, az itt szorít, ez meg nem fogja a lábam cipők próbacsomagjainak visszaküldözgetéséből pedig Páromnak elege lett. Így rám maradt ma a főzés. Még jó, hogy imádok főzni. És a lányom is segített: – Apa, legyen mákos guba! Na, szia! :-)

Hurrá! Az jó egyszerű. Csak épp nincs itthon kifli. Sem mák. No, sebaj, leugrom a boltba – hogy ettől is mennyire elszoktam, csak úgy leugrani! Amikor odaértem, épp 1 perccel múlt kilenc. Töprengtem is, vajon a nyugdíjas időzónát már feloldották? – évtizedek óta nincs TV-nk, és a karanténban most nagyon jól jött, hogy nem ért el a romboló félelem-zaj, viszont így a gyorsan változó kollektív szabályok követésében időnként elbizonytalanodom. Mindegy, gondoltam, még ha tart is, csak lesznek már annyira rugalmasak, hogy 1 percért nem szólnak.

karma, maszk, karantén, jóga, félelem

9 után 1 perccel

Épp a kifliket tettem a kosárba, amikor a boltvezető odajött hozzám, és megállt tőlem szuper biztonságos 3 m-es távolságban, majd rám ripakodott: 

– Maga elmúlt már 65 éves!? – és mivel én csak álltam ott döbbenten, a nyomaték kedvéért még kétszer elismételte. 

– Ő, nem, de.. akartam mondani, hogy csak 1 perccel múlt 9, hogy egy kis rugalmasság, meg ugye az ebéd, a mákos guba… végül semmit sem mondtam, csak bambultam rá a maszkom fölött megütközve.

– Hatalmas büntetést kapunk, ha itt találják 9 után! – mondta azon a hangon, melyben ott volt egyfajta savanyú, elégtétellel átjárt öröm. Olyan ember hangja volt, aki most hivatali hatalmat kapott, és ezt ki is használja. A hangszínében rezgő elégtétellel nem tudtam mit kezdeni, sóhajtottam, visszatettem a kiflit és feldúltan kiballagtam a boltból.

Hazafelé menet, miután lecsillapodtam, 2 megoldandó dolog járt a fejemben: egyrészt, hogy mi lesz most a mákos guba helyett. Másrészt, miért volt ott a boltvezető hangjában, viselkedésében ez a kérlelhetetlen elégtétel? Ez utóbbit fejtettem meg előbb.

Maszkabál

A múlt héten betértem ugyanebbe a boltba. Nem vettem maszkot, bár láttam a kiírást az ajtón, és ott volt a maszk a zsebemben. Miért? 

Bevallom, lázadó alkat vagyok, különösen akkor jön ez elő, ha valamit értelmetlennek, sőt károsnak gondolok. A maszk viselés számomra épp ilyen, megmutatom, miért gondolom így, és mégis, miért vettem végül ennek ellenére maszkot:

A WHO szerint csak azoknak kellene maszkot viselnie, akik ismert betegek, ugyanis:

• A több milliárd, levegőben terjedő vírusnak csak egy kisebb részét fogja fel, főként azért, mert a maszk általában nem zár légmentesen, nem illeszkedik tökéletesen az arcodra. Vedd észre: az orrod tövénél áramlik a levegő majdnem 100%-a!

• Megfigyelhető, hogy a maszkot viselők gyakrabban érnek az arcukhoz, reflexből. Akár viselünk gumikesztyűt, akár nem, ha kezünkkel az arcunkhoz, szemünk környékéhez érünk, azzal potenciálisan rengetek kórokozót juttathatunk a "bejutási pontok" közelébe. Ez hasonló fertőzésveszélyt jelent, mint a légúti terjedés.

• A maszkon akár 7 napig is életképes lehet a vírus. Ha kézzel hozzáérünk a légző felületéhez, nem különítjük el biztonságosan a levett maszkot, esetleg többször is viseljük azt, vagy nem mosunk kezet közvetlenül előtte és utána (akár csak a villanyt kapcsolod fel a mosdóban a levétel és a kézmosás között), akkor a maszk már nem véd, hanem a vírus továbbhordozásának eszközévé vált.

További részletekhez lásd Maszkvita: pro és kontra a szájmaszkokról c. cikket.

És végül itt ez a nagyon fontos tény: a maszk viselése erősíti a félelem mintát az elmében, mely ott dolgozik tovább tudat alatt is. A félelem pedig lerombolja az immunrendszert, utat nyitva a fertőzéseknek; erről és a megoldásokról írtam a Félelem-vírus és életerő-pajzs c. írásomban.  

karma, maszk, karantén, jóga, félelem, stessz

Rudolf Steiner ugyanakkor rámutat ennek a kérdéskörnek egy másik, fontos aspektusára is: ha a betegségtudattal azonosulunk, és ebből kifolyólag valaki a félelem gondolatával alszik el, ezzel megteremti azt a táptalajt, melyben a bacilusok, vírusok elszaporodhatnak.

A bacilusok (és vírusok) nem okai, hanem csak jelei a betegségnek.

További részleteket lásd R. Steiner: Járványok – spirituális perspektívák c. izgalmas könyvében.

A karma malma

No, de térjünk vissza ahhoz, hogy a múlt héten, amikor beléptem a helyi boltba, tudatosan úgy döntöttem, nem veszem fel a maszkot. A boltban senki sem szólt rám, de éreztem a rosszallásukat. Maszkot ugyan a boltvezető nő sem viselt, aki éppen a pénztárban ült, azonban amikor fizettem, valahogy átjött, amit érez és gondol. Megérintett a felháborodottsága. Hogy az gondolja, az életét veszélyeztetem. Átjött a félelme, az a fajta félelem, ami végül megbetegítheti.

Pont ezt a hallgatag, dühödt, energiákat felőrlő félelmet látva döntöttem el, hogy mostantól viselni fogom a maszkot. Függetlenül attól, hogy tudom, nem védek meg vele senkit. 

Viszont ha ez a színpadi kellék segít, hogy kevésbé féljen, akkor megéri, és ezentúl hordani fogom. Ha lehetőségem van megadni egy másik embernek a biztonság képzetét, megadom, mert ez épp annyira fontos, hisz ha csökken a félelme, az lehetőséget adhat arra, hogy gondolkozzon, és tovább léphessen. 

Mindazonáltal, a tettem következményét nem kerülhettem el. Minden gondolatunknak, szavunknak és cselekedetünknek következménye van ezen a világon. 

Amikor a mákos gubához akartam beszerezni a hozzávalókat, ugyanez a félelem és bosszú-ittas nő kergetett ki a boltból. Ez a karmám most így sült ki. Ez nagyon jó hír, mert többé nem fog visszatérni, és nem fogja kötni a gondolataimat, és energiáimat.

Természetesen ezzel a boltvezető nő is karmát teremtett magának, amikor kiélte a bosszúját, ennek következményeit azonban már ő fogja viselni; alighanem egy olyan szituációt vonz majd ezzel az életébe, amikor vele is rugalmatlanok lesznek, és kiélik rajta sértettségüket, kisszerű uralkodási vágyukat. Hátha így majd ő is megtanulja a leckét.

Kreativitás, paradicsom és ananász 

Mire hazaértem, így már csak egy megoldandó feladat maradt: mi lesz akkor most ebédre? 

A maszkos karmám kisülése annyira felszabadított, hogy egész magabiztosan léptem be a kamrába, hogy körbenézzek. Hmm. Lássuk csak, van múlt nyárról eltett paradicsomlé, van száraz tészta – hát, ez így elég siralmas, még ha fel is dobom fűszerekkel. Hopp! Az ananász!

Ilyet még sose csináltam. De újra fogok. Láttad volna, hogy tömték magukba a gyerekek! Tényleg jó lett. Leírom a receptjét (ilyet se csináltam még sose:-) . Szóval, 

Fűszeres paradicsomos farfalle sült ananásszal

karantén, tészta, ananász, paradicsom, sajt, hawaii, olasz étel

Hozzávalók (4 személyre):

 • 1 zacskó (1/2 kg) farfalle száraztészta, de jó más is, pl spagetti
 • 1 liter paradicsomlé (készítheted sűrített paradicsomból is)
 • 1 csokor friss (vagy szárított) oregánó, kakukkfű, borsikafű
 • 1-2 tk cukor
 • 2-3 ek olivaolaj vagy kókuszolaj
 • 1 fej hagyma
 • 2-3 tk worchestershire szósz
 • 1 ananász konzerv, karikázott
 • kb. 25 dkg sajt (reszelni való)
 • 3-5 dkg vaj
 • 1 ek keményítő
 • só ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát vágd apró kockákra, futtasd meg az olajon. Ha teheted, használj kókuszolajat, mert az nem bomlik el a hevítésnél. Ráöntöd a paradicsomlevet, ízesíted cukorral, hogy lekerekítsd az ízét, főzöd pár percig, majd beledobod az összevágott zöld fűszereket, és hideg vízben elkevert keményítővel egy picit besűríted. Közben sós vízben kifőzöd a tésztát. Elég, ha kissé al-dante, azaz harapható keménységű. Leszűröd, majd ráöntöd a paradicsommártást. Összekevered, és letakarod, hadd igya magába a tészta a szószt. Közben egy serpenyőben felhevíted a vajat, és rádobod a lecsöpögtetett ananász karikákat. Mindkét felét addig sütöd, amíg egy pici színt nem kap. Megöntözöd félidőben egy kis worchestershire szósszal. A sült ananász karikákat tálba szeded. Tálaláskor a tésztára mindenki kap 2-2 karika ananászt, majd megszórhatjátok reszelt sajttal.

Apropó! Tudod-e hogyan lehet megenni egy elefántot? Ha kamasz gyerekeid vannak, ez nyilvánvalóan lehetséges. A megoldás amúgy végtelenül egyszerű: egy elefántot falatonként lehet megenni. :-) De csak miután kisütötted! És érdemes a karmáddal is törődni közben. Mert különben várhatod, hogy mikor tudod majd azt is kisütni.