jógaoktató
jóga-gyakorlata
személyes, filozófikus

Rendezzük a pályáinkat!

„… az elmének határtalan képességei vannak, jobb, mint bármelyik csodaszer… itt az ideje, hogy kipróbálj egy-egy egyszerű jógás gyakorlatot, hogy megtapasztald…”

Az előző írásomban a csodaerőkről írtam, melyben már elkezdtem fejtegetni, hogy az elmének határtalan képességei vannak, jobb, mint bármelyik csodaszer, melyet valaha is bármilyen célra kifejlesztettek. Most folytatom néhány gyakorlati tanáccsal.

Szóval, ha már eleget olvastál és hallgattál arról, hogy hogyan működik az elme, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj egy-egy egyszerű jógás gyakorlatot, hogy megtapasztald, tudod uralni is az elméd és ezáltal magad. Minden gyakorlat akkor igazán hatásos, ha minél több alkalommal csinálod. Legyen elsőre csak két egymás utáni nap. Aztán, ha jól esik megtoldhatod még eggyel-kettővel, akár egy héttel is.

Az egyik gyakorlat a pihenés előtti teljes test ellazítás, melyet jóga nidrának nevezünk a jóga gyakorlatában. A jóga nidrában tudatos, logikus elmét visszavonjuk, és egy alvás és ébrenlét közti tudatállapotba lépünk. Az éber elme elemzi és rendszerezi a benyomásokat. A relaxált elme erre nem képes, így a benyomások tiszták és erőteljesek maradnak.

1. A test teljes ellazítása

Válasz egy olyan testhelyzetet, amiben nem feszül a derekad.  Kezd a lábujjaidtól felfelé a fejtetőig ellazítani a tested egyes részeit (a lábujjaidat, mindkét talpad izmait, mindkét lábfejed, mindkét bokádat, a vádlid izmait és így tovább). Alaposan haladj végig a figyelmeddel az egész testeden.

Innen tölthetsz le egy rövid jóga nidra hanganyagot. Ez a vezetett mély relaxáció sokat segíthet az ellazulásban, elengedésben.

2. A problémák elengedése

Teljesen ellazult testtel fekszel.  Szánj néhány gondolatot az aznapi problémák; családi, munkahelyi feszültségek elengedésére is, hagyd, hogy a kilégzésekkel távozzanak a légkörbe.

3. Jó érzések átélése egy elképzelt helyzetben

Megkönnyebbültél, felszabadultál a feszültségektől. Vidd a figyelmedet a belégzésekre és képzelj el valami jóleső, finom helyzetet – simogató szellőt, melengető napsugarat – és érezd át az elképzelt helyzetet minél részletgazdagabban.

4. Köszönet

Az arcizmaidban és a légzésedben érzed a jó érzéseket.  Már csak egy dolog maradt hátra. Adj hálát az eltelt napért és kérd, hogy megnyugtató pihenésben legyen részed.

Fontos, hogy mit viszel be a tudatodba, mert az energiája, rezgése hatni fog rád.

Utóiratként azt kívánom Neked, hogy találj minél több alkalmat a nevetésre és fedezd fel a boldog mosoly és a szívből jövő nevetés örömét. Nyugodtan mond ki - szépen (!)- a körülötted lévőknek, hogy mivel tudnak Neked örömet okozni és meglásd, többnyire meg fogják tenni.

Valahogy így: nekem örömet okoznál kedves Olvasó, ha hozzám szólnál egy bejegyzésben vagy akár titokban is – úgy, hogy mások ne lássák -  és megosztanád velem valamelyik jó tapasztalatodat a fenti írás kapcsán!