Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
jóga alapok
személyesen

Túl az öröm 100 árnyalatán

Nem akkor érsz célhoz, ha mindent kimerítettél, hanem ha megtaláltad a kimeríthetetlent. /Hamvas Béla/

Tudod-e mire vállalkozol, ha jógázol, és rendszeresen gyakorolsz? Tudod-e merre visz ez az út? Bevallom, én nem tudtam, mi a jóga célja, amikor jógázni kezdtem jó 20 évvel ezelőtt.

Jógázni azért kezdtem, mert nagyon nem éreztem jól magam a bőrömben

Fájt itt is ott is: a hátam, az ízületeim, folyamatosan allergiás-asztmával küzdöttem, magas volt a vérnyomásom, és meglehetősen kövér is voltam, és ekkor mindössze 23 éves voltam! Mindemellett kezdtem igencsak letargikussá, enerválttá válni. Emlékszem épp a földalattin zötykölődtem a Műegyetemre, és arra döbbentem rá, hogy semmi kedvem hozzá. Sem a mai naphoz, sem az egészhez. Pedig azt csináltam épp, amit szerettem volna, ami érdekelt. Hát akkor mit akarok tulajdonképpen? – tettem fel magamnak a kérdést. Elkeserített, hogy gőzöm sincs.  Nemsokára rátaláltam a jógára. Döbbenetes élmény volt már a kezdetek kezdetén. A fájdalmaim, rossz közérzetem igen gyorsan eltűntek, az életkedvem pedig fokozatosan visszatért. És sok-sok pozitív változás indult el az életemben… Most mégsem ezekről szeretnék írni. Hanem sokkal inkább arról a képről, ami sok-sok év jóga gyakorlás során összeállt bennem. Arról, merre visz ez az út.

A jóga eszköz csupán

Olyan, mint egy repülőgép. Arra szolgál, hogy gyorsabban juthass vele a célba. Sőt, nem csak gyorsabban, hanem sokkal-sokkal kevesebb hajtűkanyarral: nyűggel, nehézséggel, szenvedéssel.

A jóga célja a boldogság

Ezt Swámi Bhaktanandától hallottam így, és azért idézem, mert szerintem igaz.

A jobb közérzet, a jelentősen kevesebb nyűg és fájdalom, gyorsabb és mély gyógyulás (testi és mentális szinten) plusz ajándék, amit megkapunk az út során.

A jógik térképet adtak az útról, és arról is, hogy hová érkezünk. Jóga nélkül is ugyanide tartunk - lehetünk akár keresztények, muzulmánok, hinduk, vagy épp vallást nem kedvelők, mindegy. A különbség, - a jógik így mondják - hogy jóga nélkül az Út 1-2 millió évig tart egy léleknek, míg jógával akár 1 életöltő alatt végigjárható. Na és akkor mi lesz? Hová is érkezünk?

Mielőtt erre rátérek, érdemes tisztáznom még valamit. A jóga nem filozófia. Nem pár bölcselkedő ember elmeszüleménye. Hanem kifinomult és kipróbáltan hatékony gyakorlati eszközök széles tárháza, ami arra szolgál, hogy eljuttasson a célig. A boldogságig. A jóga Mesterek egész konkrétan megadták az eszközöket. Ha használod ezeket, folyamatos visszajelzést kapsz majd, hogy jó az út. Mitől jó?  Mert Neked jó, ez a Te tapasztalatod lesz. Érezni fogod már az elején. Én legalábbis nap mint nap tapasztalom ezeket a megerősítő visszajelzéseket. Persze nap mint nap gyakorlok hozzá.

A jóga célja a boldogság. De hát mit is jelent ez?

A jógik – akik annyiban különböznek tőlünk csupán, hogy előrébb járnak az Úton – úgy tanítják minden olyan öröm és boldogság, ami mulandó, káprázat csupán. Amikor megszereztél valamit, amire vágytál, boldog voltál-e? Én bizony örültem neki. Elégedettség töltött el. Pl. sokat dolgoztam egy-egy vizsga előtt, és végül sikerült. Kérdezték, most boldog vagyok? Dehogy voltam. Elégedettség pezsgő fáradsága volt bennem. Boldogság nem. Örülök, ha van egy új kütyüm, pl. egy új telefon, autó, amit most megvettem. Ám nem érzek boldogságot. Mert a kezdeti lelkesedés után elkezdem látni a telefonon a hibákat. Karcolások lesznek rajta. Az autót hamarosan szervizbe kell vinnem. És egyre gyakrabban. Minden, amit ember alkotott, előbb vagy utóbb szétesik. És ezt jól tudom már akkor is, amikor új, és hazaviszem.

Aki pedig kedves nekem, előbb utóbb megbetegszik, és meghal: eltűnik a szemem elől. Már nem érinthetem úgy. Már nem beszélhetek vele úgy. És ott a veszteség, fájdalom és szomorúság. Mindezzel nincs semmi baj. Fontos átélni, megtapasztalni. Ez a növekedés életélménye. És ez nem mindig kellemes.

A szexuális öröm áradása csodálatos élmény. Ám jön és megy. Gyufaláng.

És újabb és újabb gyufát égetünk. Ugyanígy vagyunk minden mulandó szenvedéllyel. Az örömet szeretnénk újra és újra megtapasztalni. Az oldottságot, a felszabadultságot. Amikor ittam még alkoholt alkalomadtán, én ezért ittam. No, meg a társaság kedvéért. Szerettem a társaság középpontja lenni. Humorosakat mondani. Bevallom kellett is, mert nagyon nem voltam jó viszonyban magammal. Szóval kellett valahogy időnként egy kis önértékelésre szert tennem.

De mindez hullámhegy és völgy. Öröm és szomorúság váltakozása. Ha aggódom a lehetséges veszteségek miatt, vagy ha mindig másra vágyom, mint ami most van, tele lesz szenvedéssel az életem.

A jóga ezzel szemben mást „ígér”: az ánanda egy olyan boldogság, aminek nincs ellentéte

Az ánanda – az üdvösség. Ez a létezés öröme, ami lényed legmélyéből folyamatosan árad. A jógával pedig kiművelheted azt, hogy ennek a tudatában lehess. Az ánanda – szemben a gyufalánggal – egy mécses lángja, ami egyenletesen és folyamatosan ragyog, üzemanyaga pedig kifogyhatatlan, az Univerzumot átjáró és fenntartó életenergia.

A jóga egyik legfontosabb hatása, hogy gyakorlása során a jelenbe kerülök. Amikor jógázom, azt a képességem edzem, hogy le tudjak válni a múltbeli dolgoktól, pl. bűntudattól, ill. mindattól, amit jó lett volna máshogy tenni; és le tudok válni a jövő aggodalmaitól is. Hisz a múlt emlék, az elmémben lévő lenyomat, a jövő pedig nem létezik, csupán az elmében, mint kivetítés. A MOST ezzel szemben létezik. A jóga egyik fontos eleme, hogy megtanít hazatalálni a jelenbe. És ez igen felszabadító. Ha ezt megtapasztalod, rájössz majd, nincs szükség sem drogra, sem alkoholra többé, sem arra, hogy jó sokat egyél, hogy feloldódjanak a feszültségeid.

Ám azt is fontos tudnod, hogy a jóga jó hatásait nem elég egyszer-kétszer megtapasztalni. A rossz szokásokat évekig gyakoroljuk, olykor nap mint nap, mígnem betegség lesz végül belőle. A pozitív, valódi örömet hozó szokásokat is nap mint nap kell gyakorolni ahhoz, hogy a régi minták, késztetések, beidegződött reakciók elhalványuljanak.

Legyen valódi választásod!

Reggel nekem úgy csörög az óra, hogy tudjak egy jót jógázni, meditálni, mielőtt elkezdenénk kelteni Párommal a gyerekeket. Az, hogy felkeljek, hogy otthagyjam a meleg ágyat, bizony nehézség. Kell hozzá a sokszor átélt pozitív élmény tapasztalata, hogy milyen örömteli, áramló-pezsgő, és egyben milyen békés utána. Hogy mennyire más a napom, ha jógával kezdem! A reggeli meditáció nekem szükséges ahhoz, hogy újra és újra erőt kapjak, feltöltődjek. Fontos számomra, hogy minden nap megtapasztalhassam, és ébren tarthassam a tudatosságomat erre a létezés-boldogságra.

Nem a testhelyzetek, az ászanák tehát az, ami fontos. Nem az ászanázás a jóga. És nem is a pránajáma (légzőgyakorlatok).  Még csak nem is a meditáció. Mindezek csupán eszközök.

Te vagy a fontos

Az, hogy Te minél kevesebb szenvedéssel elérj egy olyan pontra, ahol tudod, ki vagy, és átéld ennek áradó örömét.

16 évesen volt egy döbbenetes élményem. Egy nagy-nagy kétségbeesés, mint örvény magával húzott. Hírtelen olyan pontra értem, hogy reménytelen, kilátástalan lett a jövőm. Elviselhetetlenné vált ez a szenvedés. Akkor megadtam magam. És döbbenetes élményben volt részem – ma már tudom, kegyelem volt. Egy határtalan, áradó, kinyíló boldogság áradt bennem és körülöttem. Olyan intenzív volt, hogy pár másodperc után elviselhetetlen lett. Ömlöttek a könnyeim, és kimenekültem belőle. Annak idején megfogadtam, hogy leírom majd ezt valahogy, de aztán rátaláltam arra, hogy ezt már leírták csodaszépen. A legcsodálatosabb szamádhi leírást szerintem Ray Bradbury adta, erről szól a Villanytelep c. novellája*.

*Olvastad? Szerintem érdemes (keress rá, egyes novelláskötet kiadásokban megtalálható).

Ehhez az élményhez visz vissza engem fokozatosa és finoman a jóga. A hatha jóga előkészít, segít kitisztítani az egész rendszerünket (fizikai, energetikai és mentális szinten) és felkészít a meditáció gyakorlására. Én e mellett a kriya jógát (meditációt) gyakorlom (Erről Swami P. Jogananda: Egy jógi önéletírása c. remek könyvében olvashatsz bővebben. A konkrét technika itt nincs leírva, és ennek jó oka van. A pontos gyakorlatokat beavatás után kaphatja meg egy Mesterektől, aki ezt szeretné).

Swami Satyananda úgy nyilatkozik a kriya jógáról - lásd Kundalini Tantra - hogy ez a legszelídebb és legbiztonságosabb módja a kundalini, a benső erő, felébresztésének.

Amikor a kundalini ébred, azt észreveszed: kreatív leszel. Tele életkedvvel. És áradó örömmel. És ez az öröm és boldogság szinte észrevétlen növekszik majd benned, ahogy gyakorlod a jógát, épp úgy, ahogy egy napraforgó nő, és bont lassan szirmokat. Amikor kibontja a szirmait, a nap szépségét tükrözi vissza. És ha észreveszed ezt, benned is ez az a szépség tükröződik.