Perszephoné tájtemploma - spirituális túra

Perszephoné tájtemploma - spirituális túra

Mikor: 
2023. április 29., szombat - 09:00 - 16:00
Hol: 
Börzsöny

Mi ennek az útnak a jelentősége?

Ahol a párhuzamosok egybeérnek c. könyvemben, valamint új Az öt fa c. misztikus regényemben (várható megjelenés 2023. május vége) írok a Szűz-Halak zarándoklat felfedezéséről és ennek jelentőségéről. A Szűz és a Halak csillagkép levetül a magas Börzsönybe. A Szűz-Halak egy beavató út, általa összekapcsolódik benned a Föld és az Ég - ennek átélése lehetővé teszi, hogy a világban a körülötted épp zajló életeseményekben felfedezhesd a Fényt, a spirituális növekedés jeleit és csodáját.

Ezen a spirituális túrán a Szűz legfényesebb csillagához, a Földre vetülő Spicához megyünk el. Ez a hely az Eleusziszi misztérium tájtemploma.  Az alábbi idézet - részlet az öt fa c. könyvemből - rávilágít arra, hogy mi ennek az útnak a jelentősége:

"Ha lenne itt ember, most a nap végigsimogatná. És ha hagyja, hogy átjárja a katedrálisban felbúgó, csengő, percegő, suhanó élet-zsoltár, ha hagyja, hogy mindez elérjen minden sejtjéig, hogy belépjen a bőrén, átrezgesse a csontjait, kimossa minden bánatát, átmelegítse a szíve táját, akkor egyszer csak ráébredne, hogy szerelmes. Igen, egyszer csak ráébredne, hogy a szerelem újra megtalálta, hogy egy ember lehet újra és újra szerelmes, amikor mennie kell, amikor énekelnie kell, táncolnia kell, mozdulnia kell; és akkor felül, és egyszerűen továbblép. Átölel egy fát, megérint egy virágot, nem tud vele betelni; és szinte fáj otthagyni ezt a napsütötte rétet, belépni a homályba, az ősi fák közé, ahol bármi lehet, ahol felzúgnak ősi regék, de hát arra visz az út.

Bátorság kell és elszántság, belülről jövő, hogy az ember innen továbblépjen a közeli tájtemplomba, mely a Szűz csillagképhez tartozik. Ez a Spica, a búzakalász, a Szűz legfényesebb csillaga. Ősi bükkök élnek itt, ahol a Spica a földre vetül, és mély csöndben átölelik a teret. Szokatlanul alacsonyan ágaznak el, és ágaik olyan vastagok, mint másutt a bükkök törzsei. Itt együtt hever élet és halál. Comb vastag ágak korhadnak, melyet leszakított néhány régi-régi vihar. 

Ez a hely az Eleusziszi misztérium temploma. Az a hely – tanítják az ősi bükkök – ahol Déméter, lányát Perszephonét virágszedés közben elrabolja Hádész. Déméter kilenc napig kereste hiába a lányát, és amikor rájött, hogy elrabolták, haragra gerjedt, és megtiltotta, hogy a magból kalász sarjadjon a Földön. Éhínség köszöntott így a Földre. Ezért Zeusz megparancsolta Hádésznak, hogy bocsássa el Perszephonét. Hádész látszólag beleegyezett, ám csellel élt: Perszephónét gránátalmamaggal kínálta, és ezzel részben magához kötötte. Perszephoné az évben nyolc hónapra hazajöhet a Földre – ilyenkor a Föld kivirágzik –, ám minden évben négy hónapra, merthogy négy gránátalmamagot evett, haza kell térnie az alvilágba a férjéhez. Mielőtt Déméter visszatért az Olümposzra, megtanította az embereket a földművelésére és az ezzel kapcsolatos misztériumokra, melyek az óidőkben egy kilenc napos szertartásban voltak végigjárhatók, és melynek lényege a „némán learatott kalász” volt, épp maga a Spica lényege: a váratlan fény, mely a legnagyobb sötétségben jön el."

Ez nem egy csoportos túra, hanem...

Ha úgy döntesz, elkísérsz ezen a zarándok úton, örömmel mutatom az utat. Az út azonban a Te önálló utad lesz.

Ezt erősíti majd az is, hogy az út során végig maunában leszünk, azaz nem beszélgetünk. Ha úgy döntesz, hogy elkísérsz, akkor ezt vállalod. A mauna egy nagy erejű eszköz: segít megőrízni energiáinkat, és segítségével a benső folyamatokra, önmagunkhoz és a természerhez való kapcsolódásra sokkal jobban tudunk fókuszálni. 

Ez a túra nem a teljesítményről szól. Hanem arról, hogy a táj segítségével mélyen kapcsolódhass önmagadhoz.

Milyen nehéz ez az út?

Ez a túra nem a teljesítményről szól. Hanem arról, hogy a táj segítségével mélyen kapcsolódhass önmagadhoz. A túra során 1 helyen fogunk az erdőben meditálni.

A teljes út hossza, amit bejárunk majd, kb. 10 km. A szintkülönbség jelentős, 490 m lesz. Közepesen nehéz túra, végigjárása jó állóképességet kíván.

Ellenjavallatok: mozgásszervi, izületi betegség, szívbetegség, aszma, jelentős túlsúly, valamint pszichés zavarok és pszichiátriai betegségek esetén a túrát nem javaslom most Neked. Ha bizonytalan vagy, jó lesz-e Neked, nyugodtan hívj fel, megbeszéljük!

Mikor ajánlott neked?

  • Ha szoktál túrázni, egészséges vagy testileg, lelkileg, és jó állóképességgel rendelkezel.
  • Ha szoktál otthon rendszeresen meditálni.
  • Ha érdekel, mit rejt a Hegy és az erdő túl azon, amit a szemeddel láthatsz.
  • Ha fontos számodra, hogy spirituálisan fejlődj.


A rendszeres otthoni meditáció feltétele a túrán való részvételnek!

Ha nincs meditációs technikád, de szeretnél megtanulni egyet, a Grál meditációt ajánlom szeretettel a figyelmbedbe, mely egy online lehetőség. Részletekhez katt ide!

Természetesen nem szükséges, hogy épp a Grál meditációt gyakorold, bármilyen metitációs technika megfelelő, amit tanultál és rendszeresen használsz.


A túra ára:

A túrán a részvétel adományos. Az adomány mértékét Te választhatod ki - összhangban lehetőségeiddel.

Szükséges felszerelés:

  • Bordázott talpú, vízhatlan túracipő vagy bakancs
  • Habszivacs ülőtégla a meditációhoz (jóga blokk ajánlott, mert könnyű, és hőszigetel)
  • Réteges öltözet
  • Vízhatlan kabát

Jelentkezés menete:

A túrára való jelentkezéshez töltsd ki az alábbi jelentkezési lapot, majd kattits az [Elküldöm] gombra alább!

Jelentkezési határidő: 2023. április 26. szerda.

A résztvevők maximális száma 22 fő.  

Szeretettel látlak:

Dr. Bükki Tamás Aila

minősített jógaoktató, jógaterapeuta
EMK tréner, fizikus (Ph.D), író

Bükki Tamás jógaoktató, jógaterapeuta
jógaoktató (minősített)
jógaterapeuta
fizikus (Ph.D)
Derűs béke, életcél és kitartó erő!
tamas.bukki@gmail.com
+36-30-3751960