Kérdések és válaszok

Semmiképp sem. Ha az orvosod egy gyógykezelést, gyógyszereket írt elő, azt azért tette, hogy Téged segítsen, az állapotod stabilizálja. A gyógyszeres kezelést sosem szabad hirtelen abbahagyni, ez súlyos következményekhez vezethet. Azt javasoljuk inkább, hogy kezdj el egy, a betegségedhez szabott jógaterápiás programot (csoportos vagy egyéni terápia), miközben szeded az előírt gyógyszereket. Ahogy gyakorolsz majd, azt fogod tapasztalni, hogy az állapotod fokozatosan javul majd. Kezelőorvosoddal konzultálva, aki az állapotodat figyelemmel kíséri, fokozatosan csökkentsétek a dózist. Így biztonságosanmeg tudsz szabadulni a gyógyszerektől, azok mellékhatásaitól, és mindemellett egyre egészségesebb leszel.

Fontos, hogy a jóga gyakorlatait ne csak könyvből, internetes videókból tanuld, hanem egy képzett oktatótól sajátítsd el, aki figyel rád. Ezért fontos, hogy amikor tudsz, menj el egy jógaórára. Ott lehetőséged van a kérdéseidet is megbeszélni az oktatóval. Ha hetente, kéthetente 1 jóga órára elmész, már az is sokat számít, újra és újra megtapasztalhatod, milyen jó utána. Azonban a jóga akkor tud neked igazán segíteni, akkor tud megmutatkozni sok-sok pozitív hatása a mindennapjaidban, ha rendszeresen, naponta gyakorolsz. Elegendő napi 5-10 perc is. Naponta 5-10 perc sokkal többet számít, mint heti egyszer 2 óra! Ha naponta gyakorolsz, az szárnyakat ad majd neked, sokkal örömtelibb, könnyebb lesz az életed. Próbáld ki!

  • 3 hónapostól 1 éves korig a baba-mama jógán együtt tudtok jógázni gyermekeddel, ami különleges együtt élmény és kimozdulás is.
  • 1-3 éves korig az anya-gyerek jógán tudjátok folytatni az örömteli együtt-jógát.
  • 3-8 éves korig, ha nem tudod megoldani gyermeked felügyeletét, hozd el őt is! Mialatt te jógázol, játékos-mesés foglalkozást tartunk Neki, így ő is legalább olyan jól érzi majd magát, mint Te. Az, hogy az adott jóga-órához tudunk-e biztosítani mese-kuckó gyermekfelügyeletet, az órarendben tudod megnézni.

A jógik tapasztalataik egy részét igyekeztek lejegyezni. Ezek a tanítások azonban csupán útmutatások. Inspirálhatnak. Ám ha pusztán a filozófiát, bölcseletet olvasgatod, ettől még nem jutsz el a célig. Nem leszel Te magad örömtelibb, boldogabb. A térképet tanulmányozni egész más dolog, mint járni és élvezni az utat. Ezért a jógik megadták azokat a gyakorlatokat is, melyeket ha rendszeresen végzel, a tudatod, befogadó képességed kitágul majd, és mindazt, amit Ők megtapasztaltak, Te is megtapasztalhatod.  Ezért a gyakorlás a jógában sokkal fontosabb, mint az elméletek és teóriák. Szóval gyere el, tanuld meg ezeket, és gyakorold – Önmagad, családod, és minden embertársad örömére! 

A jóga, bár hindu kultúrkörben született, lényegében nem kötődik valláshoz. A jóga egy tapasztalati tudomány, mely konkrét, egyszerű ám hatékony eszközöket ad a kezedbe. Ha ezeket gyakorolod, fokról-fokra te magad fogod felismerni életed fontos összefüggéseit. Ahhoz, hogy jógázz, és élvezhesd ajándékait (egészség, kiegyensúlyozottság, feltöltöttség) nem kell tehát elhinned semmi ideológiát. A Gajatri központban tiszteletben tartjuk a vallásod, hited, meggyőződésed.

További érdekes cikk: http://pest.aumjoga.hu/joga-izmus-vagy-egyseg/

Nem, a nálunk tanított módszerek nem kötődnek egy adott Mesterhez vagy Guruhoz. Itt integrál-típusú jógát tanítunk, az ún. hatha (nap-hold) és radzsa (királyi) jóga eszköztárát. Ezek ősi módszerek, melyeket a tradicionális jóga iskolák (Himalaya-tradíció, Satyananda-tradíció, Iyengar-jóga) dolgozták át és igazították a mai ember igényeire. Mi a jógaóráinkat ezen kifinomult módszerekből, eszközökből állítjuk össze. Ezek mind vallás- és ideológia-mentes eszközök.

Mindannyian mások vagyunk egy kicsit. Van, akit egy dinamikusabb, erőteljesebb, van akit egy lassabb, elmélyültebb óra tölt fel igazán, és van, akit épp valamilyen testi-lelki problémája korlátoz, és olyan helyet keres, ahol ezt figyelembe veszik. Úgy, ahogy itt tanítjuk, bárhogy is vagy, a jóga Neked való! A legjobb útja annak, hogy megtudd, melyik óránk passzol hozzád és a jelenlegi céljaidhoz, hogy kipróbálsz több, különböző órát. Igyekeztünk az órák leírását olyan módon elkészíteni, hogy megkönnyítsük a pillanatnyi állapotodnak legmegfelelőbb óra kiválasztását. Nézd meg kérlek ezeket! Ha a leírást elolvasva esetleg további kérdéseid vannak, hívj fel kérlek minket! Szeretettel meghallgatunk, és igyekszünk segíteni.

A menzesz legintenzívebb napjain csak pihentető, relaxáló, ill. speciális regeneratív gyakorlatok javasoltak – kérj útmutatást valamelyik oktatónktól! A menzesz további napjaiban pedig egyes gyakorlatoknak az állapotodhoz igazított variánsát kell végezned. Ezért a jóga óra előtt jelezd az oktatónak, hogy menzeszed van, így ő erre tud figyelni, és el tudja mondani, hogyan végezd helyesen a gyakorlatokat.

A jóga célja a boldogság és egészség elérése.

A jógát azért tanítjuk Neked, hogy 

  • növekedjen az életerőd és életkedved, 
  • békéssé, nyugodttá és kiegyensúlyozottá válhass, 
  • képes legyél helyesen kezelni felbukkanó aggodalmaid, félelmeid, szorongásaid, 
  • megtanuld kezelni a stressz-helyzeteket, oldani a benned felgyűlt feszültségeket, 
  • elkerülhess sok-sok felesleges szenvedést, betegséget.

További érdekes cikk: http://www.nlcafe.hu/eletmod/20140915/napi-20-perc-joga-a-boldogsagert/ 

A nyugati orvoslás a krónikus betegségek nagy részét tünetileg kezeli. Ha az okok maradnak, a valódi gyógyulás nem következhet be. A műtétek, gyógyszerek sokszor nem elegendők, legyen az akár magas-vérnyomás, szívbetegség, daganatos betegség, asztma stb. A jógaterápia célja, hogy felismerhesd betegség-állapotod valódi okait, átalakíthasd ezeket, és így mélyen és tartósan meggyógyulhass. Te vagy az, aki meg tudod gyógyítani magad! Jógaterapeutáink ahhoz értenek, hogy hatékony gyakorlatokkal, útmutatással segítsenek Téged abban, hogy rátalálhass az épp neked való megoldásra, felébredjen az életerőd és életkedved, és így visszatalálj az egészséghez. A gyógyulás jelei, ha jógázni kezdesz, fokozatosan megmutatkoznak majd, azonban a teljes gyógyuláshoz kitartó gyakorlás szükséges. Mi szeretettel támogatunk ebben az örömteli folyamatban.

A Jógik az évezredek során pontos módszerek százait dolgozták ki, és vizsgálták meg ezek hatásait önmagukon. A jóga egy gyakorlati tudomány. Mi a Gajatri Központban az ősi, tradicionális jóga iskolák (Himalaya-tradíció, Satyananda-tradíció, B.K.S. Iyengar útmutatásai) alaposan kipróbált és kifinomult eszközeit tanítjuk olyan módon, hogy a lehető legjobban segítsen Téged egészséged megtartásában, vagy ha épp beteg vagy, holisztikus módon támogasson a gyógyulásodban, testi-lelki-szellemi szinten egyaránt.

A legfontosabb, hogy kényelmes ruhát hozz magaddal, amiben könnyen tudsz mozogni. Ha van saját jógamatracod, érdemes magaddal hoznod. Javasoljuk, hogy a jóga órák előtt 1-2 órával már ne egyél, mert ez megnehezítheti az aktív jelenléted.

Ha vágott sebbel járó műtéted volt, intenzív testmozgással járó gyakorlatokat nem végezhetsz a seb teljes gyógyulásáig, ami jellemzően 3 hónap. Hasonló a helyzet akkor, ha intenzív, akkut betegséged volt, pl. szívinfarktus, vagy pl. jelentős fájdalmakkal járó gerincsérv. Műtét után, vagy amíg az akkut szakasz tart, és utána következő pár hétig csak fekvő, lazító gyakorlatok javasoltak, ezek viszont sokat segíthetnek. Ezt követően egész finoman átmozgató gyakorlatok javasoltak a műtétet/akkut betegséget követő 3. hónap végéig – konzultálj jógaterapeutával! Ezt követően folytathatod csak az egészségeseknek javasolt jóga programot. Fontos azonban, hogy mindig benső figyelemmel jógázz, elkerülve az olyan gyakorlatokat, melyek fájdalommal járnak, mert ez biztosítja, hogy a jóga téged szolgáljon és örömet hozzon Neked

A hajlékonyság egyáltalán nem feltétele a jógázásnak. A jóga nem különleges „cirkuszi” mutatványok tárháza, csak ezeket érdekes fotózni, ezek látványosak, ezért sok ilyen képpel találkozhatsz. A rendszeres gyakorlásod egyébként óhatatlanul magával hozza azt is, hogy nő a tested rugalmassága is a maga ütemében.

A jógát bármilyen testi és lelki állapotban el lehet kezdeni. Egyaránt komoly segítség akkor is, ha egészséges vagy és akkor is, ha épp valamilyen betegséggel küzdesz. Jógázni nálunk akkor is tudsz, ha épp nem vagy hajlékony, vagy nem tudsz a földön ülni. A jóga programokat úgy igyekeztünk kialakítani, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami Őt személy szerint segítheti. Ha bizonytalan vagy, melyik program lenne a legjobb most Neked, hívj fel minket! Szeretettel meghallgatunk, és igyekszünk segíteni.

A jógát bármilyen testi és lelki állapotban el lehet kezdeni. Egyaránt komoly segítség akkor is, ha egészséges vagy és akkor is, ha épp valamilyen betegséggel küzdesz. Jógázni nálunk akkor is tudsz, ha épp nem vagy hajlékony, vagy nem tudsz a földön ülni. A jóga programokat úgy igyekeztünk kialakítani, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami Őt személy szerint segítheti. Ha bizonytalan vagy, melyik program lenne a legjobb most Neked, hívj fel minket! Szeretettel meghallgatunk, és igyekszünk segíteni.

A jóga órákon fontos, hogy befelé, tested érzeteire figyelj. Ezért a legtöbb gyakorlatnál javasoljuk, hogy csukott szemmel tartsuk ki a gyakorlatokat. Így az órák alatt végre mindenki megengedheti magának, hogy magára figyeljen. A jógában nincs verseny, nincs összehasonlítás, megmérettetés. Gyere, próbáld ki!

A jóga órákon fontos, hogy befelé, tested érzeteire figyelj. Ezért a legtöbb gyakorlatnál javasoljuk, hogy csukott szemmel tartsuk ki a gyakorlatokat. Így az órák alatt végre mindenki megengedheti magának, hogy magára figyeljen. A jógában nincs verseny, nincs összehasonlítás, megmérettetés. Gyere, próbáld ki!

Az ősi iratok szerint a meditáció a jóga 7. lépcsőfoka, a haladó gyakorlás egyik fontos része. A jógázás elkezdéséhez nem kell, hogy legyen meditációs tapasztalatod. Általában a jógaóráinkon nem tartunk meditációt, hanem vezetett relaxációt tartunk, amit a köznyelvben sokszor (helytelenül) szinonimaként használnak. A Meditációt haladó kurzusokon tanítjuk.

Azt javasoljuk, hogy a várandósság 14. hetéig csak relaxációt és néhány könnyebb gyakorlatot végezz a jógaoktatód ajánlása alapján. A kifejezett várandós jógát – nézd meg az órarendünkben! – a 14. hét után javasoljuk. Többi jóga óráinkon sok olyan póz van (pl. csavarások, mély előrehajlások), ami nem javasolt ebben a szép életszakaszban. Szülés után három hónappal tudsz majd elkezdeni újra járni a többi fajta óráinkra is.